Marktupdate week 5 – 2018

Aardgas

De gasprijs voor Cal-19 blijft de dalende trend die aan het begin van dit jaar is ingezet volgen en sloot gisteren op 16,60 €/m3. Dit is een daling 1,1% ten opzichte van vorige week, toen er nog een prijs van 16,79 €/m3 werd genoteerd.

De Nederlandse overheid staat voor de opgave de gaswinning uit de Groningse velden te verminderen naar 12 miljard kuub per jaar, dit terwijl vorig jaar nog 21,6 miljard kuub werd gewonnen. Het terugschroeven van de gaswinning in Groningen zal in meerdere jaren worden uitgevoerd en zal slechts een beperkte invloed hebben op het prijsniveau van gas. Hiervoor zijn twee belangrijke redenen: mondiaal betreft het slechts een relatief klein volume dat eenvoudig kan worden opgevangen door andere partijen en de Nederlandse overheid zegt werk te maken van maatregelen om het gebruik van Nederlandse laagcalorische gas te beperken. (https://nos.nl/artikel/2214827-wiebes-het-kost-tijd-om-gaswinning-te-verminderen-maar-de-12-moet-gehaald.html)

De olieprijs maakte deze week een pas op de plaats na de gestage stijging die sinds het laatste kwartaal van vorig jaar is ingezet. De prijs voor een vat Brent Oil (month-ahead; maart ‘18) sloot woensdag op $ 69,05, een daling van 2,6% ten opzicht van vorige week donderdag. Vooralsnog zijn er nog geen signalen dat de olieprijs de komende tijd weer sterk zal dalen.
Het vertrouwen in het nakomen van de afspraken ten aanzien van de beperking van de olieproductie door de OPEC landen gezamenlijk met onder andere Rusland, is op dit moment sterk. Enig punt van zorg voor de OPEC landen zal de stijgende olieproductie zijn in de Verenigde Staten. Vorige week werd een productieniveau gehaald van 9,88 miljoen vaten per dag, wat het hoogste productieniveau sinds 1983 betekende. De olievoorraden in de Verenigde Staten zijn wederom hierdoor toegenomen, vorige week zelfs met 2miljoen vaten. Dit is niet enkel het gevolg van overproductie maar is ook het gevolg van een afnemend prijsverschil tussen WTI (West Texas Intermediate) en Brent olie (afgeleid van het olieveld Brent in de Noordzee). Hierdoor wordt er minder Amerikaanse olie (WTI) geëxporteerd. (https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-01-30/oil-holds-loss-as-u-s-crude-inventories-seen-ending-record-drop)

De euro is afgelopen week nauwelijks in waarde veranderd ten opzichte van de Amerikaanse dollar en noteerde gisteren een slotkoers van 1,2477 EUR/USD een daling van 0,10%. Analisten geven aan dat op middellange termijn de euro verder zou kunnen stijgen naar een koers rond de 1,28 EUR/USD. Een verdere stijging van de euro maakt het inkopen van olie het gas voordeliger omdat deze in Amerikaanse dollars wordt afgerekend.

Elektriciteit

Deze week daalden de elektriciteitsprijzen voor Cal-19 voor zowel Peakload als Baseload. Endex Cal-19 Baseload daalde met 2,0% naar 37,91 €/MWh. Endex Cal-19 Peakload daalde met 0,9% naar 46,08 €/MWh. De dalende trend die aan het begin van dit jaar is ingezet is na de onderbreking van vorige week weer opgepakt.

Op dit moment zijn er meerdere oorzaken die de daling van de elektriciteitsprijzen veroorzaken. Afgelopen week is vooral de sterke daling van de kolenprijs een duidelijke indicator maar ook de verder dalende gasprijs en het blijvend groeiende aantal zonnepanelen en windmolens in Europa duwen de elektriciteitsprijs omlaag.

Zowel in Duitsland als in Nederland zijn afgelopen jaar veel zonnepanelen geplaatst. Volgens het Nationaal Solar Trendrapport (http://www.solarsolutions.nl/) zijn er afgelopen jaar in Nederland 3,1 miljoen zonnepanelen geïnstalleerd (853 Megawattpiek). Hierdoor is het percentage energie dat in Nederland wordt opgewekt met behulp van zonnepanelen (2.887 Megawattpiek) gegroeid naar 2,2% van het totale Nederlandse stroomvoorziening. In Duistland is er zelfs voor 1.759 Megawattpiek aan PV-panelen geplaatst waardoor er nu 42.981 Megawattpiek wordt opgewekt door middel van zonnepanelen.
De kolenprijs daalde deze week met liefst 4,5% ten opzichte van vorige week en sloot gisteren op $ 93,80 /ton. Winstnemingen van speculanten en het openen van extra mijnen in China liggen hier ten grondslag aan. Na het bereiken van recordhoogtes van de kolenprijs namen handelaren die vanuit een financieel oogmerk in kolen handelen hun winsten, waardoor de prijzen daalden. In China heeft de regering toegestaan enkele mijnen, al dan niet tijdelijk, hun productie weer te laten hervatten. Dit is een poging van de Chinese overheid om minder afhankelijk te zijn van de internationale aanvoer van kolen. Van een zeker einde van de stijgende trend is echter nog geen sprake.

De prijs voor CO2 emissies is deze week nauwelijks veranderd en sloot gisteren op 9,25 €/ton, een stijging van 0,33% ten opzichte van vorige week. Zoals vorige week vermeld in de marktupdate begeeft de prijs voor CO2 emissies zich op een hoog niveau. Naast de onzekerheid over de uitwerking van het conceptwetsvoorstel van de Milieucommissie van het Europees Parlement geeft ook de dalende kolenprijs een stimulans aan de prijs voor CO2 emissies. Door een dalende kolenprijs wordt het opwekken van energie met behulp van kolen interessanter, echter zijn hier wel aanvullende CO2 emissies voor nodig om de hogere CO2 uitstoot te compenseren.