Marktupdate week 48 – 2018

De prijzen voor elektriciteit zijn afgelopen week op nagenoeg hetzelfde niveau gebleven. De olieprijs is afgelopen week verder gedaald en staat nu op 60,77 $/vat, 4% lager dan vorige week. Sinds begin oktober is de olieprijs met ruim 25% gedaald. Volgende week donderdag (6/12) staat er een OPEC-vergadering gepland. De grote vraag is of het de OPEC lukt om productie te schrappen en zo de prijs verder op te drijven. Rusland, geen lid van de OPEC maar doorgaans wel aanwezig, heeft al aangeven de prijs van 60$ een goed niveau te vinden.

De dalende olieprijs heeft op haar beurt de energieprijzen de afgelopen periode naar beneden mee genomen. Dit heeft bijvoorbeeld gezorgd dat de prijs van steenkool de afgelopen maand is gedaald van +/- 100 $/ton naar +/- 85$/ton vandaag de dag. Door de lagere steenkoolprijzen is de vraag toegenomen waardoor ook de vraag naar CO2-rechten is toegenomen. Dit heeft ervoor gezorgd dat de prijs van elektriciteit nog op niveau blijft.

 

Ook aardgas staat week op week op nagenoeg hetzelfde niveau, waarbij opvalt dat 2019 nog steeds aanzienlijk hoger is dan de overige jaren. Nu de voorraden goed zijn gevuld en de olieprijs veel heeft verloren is een verdere daling mogelijk. Wanneer de OPEC komende week besluit om productie te schrappen dan zal dit een direct effect hebben op gasprijs. Het koersverloop komende periode zal hierdoor bepaald gaan worden.