Marktupdate week 45 – 2018

De TTF gasprijs van 2019 kende deze week een stijging van 2,4%. Na een aantal weken van prijsdaling, kan deze stijging als correctie worden gezien. Een drijvende factor waren de CO2-emissierechten. Doordat de prijs voor CO2-emissierechten sterk steeg (zie elektriciteit), neemt de vraag naar gas voor de productie van elektriciteit toe. Daarnaast was steenkoolmarkt zeer volatiel, wat ook haar effect heeft op de gasprijs. Woensdag steeg plots de prijs voor steenkool maar dit ebde al snel weg waardoor de dalende/zijwaartse trend werd voortgezet.

Met de winter in aantocht zijn de voorraden van aardgas van belang. De voorraden liepen, sinds de zeer koude maand maart, achter op de planning en deze achterstand is eindelijk ingelopen. Het huidige voorraad zit op +/- 90% van haar capaciteit wat gebruikelijk is voor deze tijd. Absoluut gezien komt dit neer op +/- 950Twh wat redelijk hoog te noemen is.

De year ahead Baseload elektriciteitsprijs is de afgelopen maand met 14% gedaald. Hier is deze week verandering in gekomen. Vanaf dinsdag is de markt met 5% (3 euro) gestegen. Als oorzaak hiervoor kunnen de gestegen grondstofkosten worden aangemerkt. De prijs voor de CO2-emissierechten is de afgelopen twee dagen met 20% gestegen van €15,62 tot €19,56. Juist deze CO2-emissierechten zijn de grote drijver geweest achter de recente daling van elektriciteit. De overige commodity’s (kolen, olie) lieten een kleine opwaartse correctie zien al is de trend duidelijk neerwaarts.

Een andere oorzaak voor de prijsstijging van elektriciteit kan gezocht worden bij de OPEC. Het olie-kartel komt dit weekend bijeen in Abu Dhabi om te praten over de recente prijsdaling. Een van de mogelijkheden is het schrappen van productie om zo de prijs weer omhoog te krijgen. Bij de OPEC is altijd de vraag wat hier in de praktijk van terecht komt, maar de markt (sentiment) reageert hier doorgaans wel op. Des te opvallend was het bericht dat de olieprijs vandaag (9/11) blijft dalen en onder de 70$ (brent-month ahead) is gekomen, het laagste punt in 6 maanden. Ondanks de handelsoorlog tussen de VS en China liet de VS weten dat acht landen toestemming hebben gekregen om olie te blijven importeren uit Iran. In een eerder stadium was deze toestemming er niet, maar bleven met name China en Europa toch olie uit Iran accepteren. Nu de VS hier akkoord op heeft gegeven zal de de export naar verwachting alleen maar toenemen.