Marktupdate week 34 – 2018

Aardgas

De TTF gasprijs voor Cal-19 steeg deze week en sloot gisteren (23-08-18) op 21,81 €ct/m3, een week op week stijging van 2,0%.

Prijsopdrijvende factoren lijken vooral van toepassing op de korte termijn. We zien namelijk een daling voor de termijnprijzen voor Cal-20/22. Cal-19 wordt onder andere opgedreven door een volatiele olieprijs. De olieprijs liet deze week weer een flinke stijging. Daarbij is de vraag naar gas toegenomen. De vraag naar gas stijgt doordat de prijs voor CO2 emissierechten onverwacht hard toeneemt. Hierdoor winnen de elektriciteitscentrales op gas terrein ten opzichte van kolencentrales, welke nu een hogere CO2 prijs moeten betalen.

Begin deze week stond de olieprijs nog onder de $71,00 /vat, maar steeg deze week tot boven de $75,00 /vat. Een stijging van meer dan 5%. De olieprijs reageert op het nieuws uit Amerika dat de reserves met meer dan 5 miljoen vaten zijn afgenomen. Alhoewel analisten een daling hadden ingecalculeerd, was deze afname groter dan verwacht. Ook de situatie rondom Iran, die mondiaal zou kunnen leiden tot een productieafname van 1 tot 1,5 miljoen vaten per dag, speelt nog mee in de prijsvorming.

De koers van de euro daalde vorige week even onder de 1,14 EUR/USD, om deze week weer boven de 1,16 EUR/USD te klimmen. Trump blijft met zijn beleid en uitspraken zorgen voor onzekerheid op de financiële markten. Ondanks dat het binnen de Eurozone onrustig is (onder andere wegens de Brexit), lijken handelaren niet vol te willen inzetten op de Amerikaanse economie. Hierdoor blijft de koers van de euro schommelen rondom de 1,16 EUR/USD.

 

Elektriciteit

De elektriciteitsprijzen kenden deze week een stijgend verloop, waarbij Endex Cal-19 Baseload gisteren 53,700 €/MWh noteerde (3,7%) en Endex Cal-19 Peakload 62,950 €/MWh (3,0%).

De elektriciteitsprijzen worden momenteel vooral beïnvloed door een hogere CO2 emissierechtenprijs en de licht oplopende gasprijzen. Doordat de capaciteit aan kernenergie in Noordwest Europa momenteel laag is wordt de prijsstijging van CO2 emissie extra hard gevoeld. Voor de productie van stroom is het nu kiezen tussen gascentrales en kolencentrales, beide belast met hoge grondstofprijzen. De prijzen op de middellange termijn zien we daarom ook minder hard stijgen, omdat het prijsopdrijvende effect voorlopig nog vooral op de korte termijn is gericht.

Op 1 januari 2019 zal het Market Stability Reserve (MSR) systeem in werking treden, wat ervoor moet zorgen dat het overschot van CO2 emissierechten moet afnemen. Hierop wordt door handelaren nu al flink voorgesorteerd, met hogere prijzen tot gevolg. Gisteren sloot de prijs voor het eerst boven de €20, op € 20,38 /ton. Een hogere prijs voor CO2 emissierechten heeft ook invloed op de kolenprijs. De vraag naar kolen neemt af bij een hogere CO2 emissieprijs, omdat het prijsverschil met het schonere gas minder groot wordt.