Marktupdate week 3 – 2018

Aardgas

De gasprijs voor Cal-19 daalde deze week naar 17,11 €ct/m3, een afname van 2,4% ten opzichte van vorige week donderdag.

De gasprijzen toonden deze week een correctie op de prijsstijging van afgelopen week, toen als gevolg van de aardbeving in Groningen de prijzen stegen. De correctie wordt versterkt door de zachte temperaturen voor de tijd van het jaar en de productiecapaciteit die momenteel geen groot onderhoud of problemen kent. Hierdoor zijn de gasreserves voldoende gevuld, wat een drukkend effect op de gasprijzen heeft.

De olieprijs beweegt deze week rondom het prijsweerstandsniveau van $70 /vat (Brent, month-ahead). De hoge olieprijs stimuleert de olieproductie in de Verenigde Staten, welke in februari naar verwachting boven de 10 miljoen vaten per dag zal uitkomen. Door de zeer strenge winter in de VS ligt het olieverbruik echter op een hoog niveau, waardoor de oliereserves ondanks de toenemende productie dalen. Wanneer de buitentemperaturen in de VS weer naar normale waardes stijgen is de verwachting dat de reserves snel zullen stijgen, wat ruimte geeft aan de olieprijs om te dalen.

De euro steeg ten opzichte van de dollar naar het hoogste niveau sinds 2014. De economie in Europa draait boven verwachting waardoor de ECB mogelijk eerder dan verwacht een rentestijging gaat aankondigen. Door politieke spanning tussen de Verenigde Staten en China kiezen handelaren in toenemende mate voor de veiligere euro, wat de koers gisteren deed stijgen naar 1,223 EUR/USD.

 

 

Elektriciteit

De elektriciteitsprijzen voor Cal-19 daalden deze week mee met de gasprijzen. De prijs voor Endex Cal-19 Baseload sloot op 38,340 €/MWh, een week op week daling van 2,4%. De prijs voor Endex Cal-19 Peakload daalde naar 46,170 €/MWh, een afname van 2,3%.

Zowel de gas- als de kolenprijs noteerde deze week een min en hiervan profiteerden de elektriciteitsprijzen voor Cal-producten. De spotprijzen hadden gisteren wat te leiden onder de storm, omdat diverse windparken hun molens moesten afschakelen. Door de relatief korte duur van de storm bleef het capaciteitsverlies echter beperkt, alleen de onbalans in het net zorgde voor de nodige problemen bij netbeheerder Tennet.

De kolenprijs noteerde een week op week daling van een half procent. Het nieuws dat Duitsland in het nieuwe regeerakkoord de versnelde uitfasering van kolencentrales heeft teruggedraaid leidde tot een prijscorrectie. Doordat de groei van de economie boven verwachting verloopt dreigt Duitsland haar CO2 emissiereductiedoelstellingen voor 2020 niet te halen, tenzij kolencentrales versneld worden gesloten. Maar dit is dus, in ieder geval voorlopig, van tafel. Naast de correctie op de kolenprijs steeg de CO2 emissieprijzen tegen de verwachtingen in door, naar €8,49 /ton.