Marktupdate week 26 – 2018

Aardgas

De TTF gasprijs voor Cal-19 steeg deze week en sloot gisteren (28-06-18) op 20,20 €ct/m3, een week op week stijging van 3,2%.

Ook de termijnprijzen voor Cal-20 t/m Cal-22 stegen met eenzelfde marge. Met zeer gemiddelde buitentemperaturen over juni wordt de gasprijs momenteel vooral beïnvloed door de ontwikkeling van de olieprijs en werkzaamheden aan het gasnet. De oplopende olieprijs legt daarom, wellicht meer dan normaal, druk op de gasprijzen. Werkzaamheden aan het gasnet in Engeland en Noorwegen zijn in de afrondende fase, in juli en augustus zijn weinig significante werkzaamheden gepland.

De buitenlandpolitiek van de Verenigde Staten heeft in toenemende mate invloed op de handels- en olieprijzen. Het is nog onduidelijk of Iran een afzetmarkt kan vinden voor haar olie, nu de VS haar handelspartners een verbod op handel met Iran heeft opgelegd, op laste van uitsluiting van de het Amerikaanse financiële systeem. Ook Algerije, Venezuela en Canada hebben momenteel grote moeite om hun productie op peil te houden. Door het prijsverschil tussen Brent en WTI is de vraag naar Amerikaanse olie juist fors toegenomen, wat de reserves doet afnemen. Dit alles zorgt voor een licht hogere olieprijs, ondanks dat de OPEC en met name Saudi-Arabië en Rusland, hebben aangegeven hun productie te gaan opschroeven.

Met het opleggen van importheffingen aan Europa en Azië lijkt de VS tevens aan te zetten tot een mondiale handelsoorlog. Als tegenreactie op de forse heffingen bereiden China en de Europese Unie momenteel hun eigen heffingen voor. Vooralsnog leidt de politiek van de VS tot een sterkere dollar, welke ten opzicht van de euro week op week 0,8% steeg naar 1,1582 EUR/USD.

Elektriciteit

De elektriciteitsprijzen stegen deze week mee met de gasprijzen. De prijs voor Endex Cal-19 Baseload noteerde gisteren 47,020 €/MWh, een week op week stijging van 4,0%. De prijs voor Endex Cal-19 Peakload sloot gisteren op 56,070 €/MWh, een stijging van 2,4%.

Onderhoudswerkzaamheden, die nog tot begin juli aanhouden, zorgen voor hogere baseloadprijzen en in mindere mate voor hogere peakloadprijzen. Net nu de kolenprijs een lichte afname laat zien moet in Nederland meer aanspraak worden gemaakt op de gascentrales, welke een duurdere productie draaien. Weersomstandigheden zorgden ook voor een lagere productie van duurzame energie, hier zal met de omschakeling naar echt zomerweer echter snel verandering in komen.

Ondanks een lagere kolenprijs ten opzichte van 2 weken geleden zien we de afgelopen dagen de kolenprijs weer licht klimmen. Dit wordt gevoed door hogere temperaturen in Europa en Azië, waardoor de vraag naar elektrische koeling, die in veel landen door kolen wordt opgewekt, stijgt. De prijs voor CO2 emissierechten blijft stabiel rond de 15 a 16 €/ton bewegen.