Marktupdate week 25 – 2018

Aardgas

De TTF gasprijs voor Cal-19 is de afgelopen week met ruim twee procent gedaald en sloot gisteren (21-6-2018) op 19,57 €ct/m3.

 

Afgelopen week was het onrustig op de energiemarkten. De verwachtingen over een akkoord slingerden alle kanten op, met de olieprijzen in hun kielzog. In aanloop naar de officiële bijeenkomst vond al de hele week vooroverleg plaats tussen vertegenwoordigers van lidstaten. De kans op een deal over een productieverhoging tussen oliekartel OPEC en Rusland nam toe. Iran leek namelijk optimistischer geworden over een overeenkomst (Bron: persbureau Bloomberg), maar liep uiteindelijk weg uit het overleg. Momenteel is er een voorlopig akkoord tussen de OPEC-landen zonder Iran. De olieministers werden het eens over een verhoging van het productieplafond met een miljoen vaten per dag.

De afgelopen week is de gasprijs gedaald (CAL-19). Over een periode van 35 dagen is de gasprijs een kleine zes procent gedaald. Naar verwachting zullen de gasprijzen de komende periode gestuurd worden door de ontwikkelingen op de oliemarkt en de het definitieve resultaat bij de OPEC bijeenkomst. Ondanks de behoorlijke daling van de afgelopen week lijkt er nog ruimte voor enig neerwaarts potentieel.

Sinds eind mei zien we een neerwaartse tendens in de EUR/USD koers. Zoals ook in de marktupdate van vorige week te lezen is, kondigde de ECB het einde aan van de onorthodoxe geldinjecties. De Europese economie draait weer beter en dus aanleiding om het monetair beleid weer te normaliseren. Ondanks bovenstaand besluit heeft de euro een duik genomen. De huidige onstuimige politieke situatie in Europa weegt schijnbaar zwaarder.

Elektriciteit

De afgelopen week zijn de elektriciteitsprijzen gedaald. De prijs voor Endex Cal-19 Baseload noteerde gisteren (21-6-2018) 45,200 €/MWh, een daling van bijna vijf procent. Op een langere termijn (35 dagen) zien we een daling van ruim vijf procent.

We zien een duidelijke oorzaak voor de dalende prijzen voor elektra: de dalende prijs voor olie.
Gezien de neerwaartse tendens in de EUR/USD koers zouden we namelijk een stijgende prijs verwachten. De prijs voor olie is de afgelopen week met 4% gedaald en staat nu op 70,92 USD/vat (Brent olie – month ahead 21-6-2018).

Al sinds april 2018 zien we de kolenprijzen gestaag stijgen, maar deze week zien we behoorlijke correctie. Op 21-6 staat de kolenprijs op circa 91 $/ton (API4, month-ahead), een daling van een kleine zes procent. Vooral op 20-6 op 21-6 zien we een behoorlijk effect, een prijsdaling van drie procent in één dag. Deze substantiële daling is – ons inziens – veroorzaakt door de verwachtingen omtrent de OPEC-bijeenkomst.

De prijs van EUA – Emissierechten schommelt. In het begin van de week (13-6 t/m 19-6) daalde de CO2-prijs daalde als gevolg van een ‘sell-off’ van emissierechtenhandelaren. Zij wilden de mogelijke daling van de prijzen voor emissierechten voor zijn. Afgelopen woensdag werd de stijging van de prijzen weer ingezet. Gezien het voorlopige besluit van de OPEC, zien we ruimte voor enig opwaarts potentieel.