Marktupdate week 24 – 2018

Aardgas

De TTF gasprijs voor Cal-19 is de afgelopen week met 2,5% gestegen en sloot gisteren (14-6-2018) op 20,04 €ct/m3.

De olieprijs is in afwachting van de OPEC vergadering eind volgende week. Doorgaans zien wij in aanloop naar dergelijke vergaderingen de olieprijs oplopen. Dit gebeurt omdat verder beperkende maatregelen tot de mogelijkheid behoren. Deze trend wordt ook nu weer bevestigd, al wordt de olieprijs gedrukt doordat Iran, Irak en Venezuela pleiten voor een hoger productieniveau. In aanloop naar deze bijeenkomst bemoeid zelfs de Amerikaanse president Donald Trump, geen lid van de OPEC, zich met de top. Via Twitter drong hij aan op het drukken van de olieprijs.

Na een periode van daling is de gasprijs de afgelopen week weer gestegen. Onderhoud bij de Noorse velden zorgt op de korte termijn voor een verminderde beschikbaarheid. Op de lange termijn drijft de relatief hoge kolenprijs de gasmarkt van 2019 op.

Naast de kolenprijs heeft de eurokoers afgelopen week – met name gisteren – een prijsopdrijvend effect gehad op aardgas. De ECB kondigde gisteren aan te willen stoppen met het opkoopprogramma wat sinds 2015 actief is. Sinds die tijd heeft de ECB voor ruim 2.000 miljard euro aan (staats)leningen opgekocht. Vanaf september wordt de maandelijkse investering verlaagd van 30 miljard naar 15 miljard euro, maar vanaf december wordt er dus geheel gestopt. Uit de koersdaling kan geconcludeerd worden dat beleggers deze beslissing niet hadden verwacht.

 

Elektriciteit

De afgelopen week zijn – na een periode van lichte daling – de elektriciteitsprijzen gestegen. De prijs voor Endex Cal-19 Baseload noteerde gisteren (14-7-2018) 47,010 €/MWh, een stijging van 2%. Peakload noteerde gisteren 55,410 €/MWh, een stijging van 2,8% week op week.

De stijging wordt voornamelijk veroorzaakt door de forse daling van de euro maar ook de stijging van de gasprijzen heeft meegeholpen.

Bron. Tennet

Gisteren was er opnieuw sprake van Alert op het Nederlandse elektriciteitsnetwerk. Een Alert is zeldzaam, toch is dit op 30 april ook al gebeurd. Een Alert-situatie houdt in dat het elektriciteitsnet nog stabiel is, maar dat de situatie dusdanig fragiel is dat het uitvallen van ‘het meest kritieke systeem’ zou resulteren in grootschalige uitval. Vorige keer werd de onbalans veroorzaakt door een misrekening en daardoor een tekort op het net. Deze keer was het omkeert en was er een overschot door een bovenmatige productie van windenergie en zonne energie. Gedurende de ochtend was de onbelansmarkt enkele keren rond de 150 euro negatief, wat inhoudt dat je een vergoeding ontvangt wanneer je meer stroom verbruikt dan vooraf gepland.

De elektriciteitsprijs voor 2019 ligt overigens nog fors boven de koers van 2019, 2021 en 2020. De verwachting is dat deze koersen dichter tegen elkaar aan komen te liggen naarmate de korte termijn effecten wegebben.

De kolenprijs kent de afgelopen weken een relatief stabiel verloop rond de $ 105/ ton. Met name China speelt een belangrijke rol op de prijsvorming van steenkool. China heeft de ambitie uitgesproken om over te stappen op duurzame elektriciteitsproductie, maar slaagt hier maar beperkt in. Nu de temperaturen in China toenemen is er meer stroom nodig, voornamelijk voor airco’s. Deze stroom wordt dan voornamelijk door kolencentrales geproduceerd, waardoor de import van steenkool toenam.

Vorige week schreven wij al dat de CO2 emissierechtenprijs dalende is naar aanleiding van de importheffingen van staal tussen de VS en de EU. Een andere factor wat de vraag naar CO2-rechten doet afnemen is de toenemende productie van gascentrales voor de elektriciteitsvraag. Door de hoge kolenprijs draaien kolencentrales minder productie, wat de vraag naar kolen doet afnemen.