Marktupdate week 22 – 2018

Aardgas

De gasprijs voor Cal-19 kende de afgelopen week een daling van ruim 5% en sloot gisteren (31-5-18) op 19,70 €ct/m3.

De markt corrigeert zichzelf nadat de prijzen de afgelopen weken te ver zijn doorgeschoten. Een dalende olieprijs en een relatief hoge buitentemperatuur zorgen verder voor een neerwaarts sentiment. Wel blijven de dagprijzen van gas nog op een hoog niveau, door beperkte aanvoercapaciteit door werkzaamheden aan het gasnet in meerdere Europese landen.

De olieprijs bewoog deze week omlaag richting de $75,00 /vat nu het steeds waarschijnlijker wordt dat de OPEC de productiebeperkingen gaat verlichten. Problemen met de olieproductie in Venezuela en de sancties die zijn ingesteld tegen Iran zorgen wel dat de ruimte voor de olieprijs om te dalen vooralsnog beperkt zijn.

De euro verloor week op week 0,5% op de dollar en sloot gisteren op 1,1674 EUR/USD. Nu de anti-Europese coalitieonderhandelingen in Italië gered lijken te worden en in Spanje nieuwe verkiezingen zullen worden uitgeschreven heeft het vertrouwen in de euro een nieuwe deuk opgelopen.

 

Elektriciteit

De elektriciteitsprijzen daalden deze week mee met de gasprijzen. De prijs voor Endex Cal-19 Baseload sloot op 47,170 €/MWh, een week op week daling van 3,3%. De prijs voor Cal-19 Peakload daalde naar 54,830 €/MWh, een afname van 2,4%.

De elektriciteitsprijzen voor de langere termijn (Cal-20-22) lieten zelfs een grotere daling zien, tot 5%. Net als bij gas zien we ook hier een correctie op de prijzen, na een periode van forse stijging. Op de spotmarkt stegen de prijzen deze week. Doordat er naast geplande werkzaamheden aan elektriciteitscentrales ook een aantal centrales stilliggen door technische mankementen, heeft dit zijn weerslag op de spotmarkt.

De kolenprijs bewoog deze week zijwaarts en staat nog steeds op een hoog niveau. Zowel in Noord als Zuid Amerika zijn er productieproblemen waardoor het aanbod van kolen achterblijft bij de verwachting. Dit zorgt voor druk op de kolenprijs, ondanks dat de dalende olieprijs wat verlichting zou moeten geven. De prijs voor CO2 emissierechten kende deze week een opvallende daling van ruim 8%. De prijs staat met € 14,91 /ton weer onder de grens van € 15,00.