Marktupdate week 15 – 2019


De gasprijzen hebben de stijgende lijn, die vorige week is ingezet, doorgetrokken. In 2 weken tijd zijn de futures gasprijzen met 2 eurocent/m3 gestegen, een percentage van 12%.

Oorzaak van deze sterke stijging zijn is een combinatie van factoren. Zo is de olieprijs (brent month-ahead) gestegen tot boven de 70$ per vat. Dit komt onder andere door (vrijwillige) productiebeperkingen van de OPEC-landen. Hierbij speelt de recente onrust (machtsstrijd) in Libië mee. De stijgende olieprijs wordt geremd door macro economische berichten. De IMF heeft de groeiverwachting van de mondiale economie is voor de zesde maal op rij naar beneden aangepast. Een (lichte) recessie komt steeds dichterbij. Een lagere groei van de economie zorgt voor een lagere vraag naar olieproducten. Vraag en aanbod blijven zo meer in balans. Een andere stuwende factor voor de gastarieven was de verminderde gaslevering door Noorwegen. Dit is een korte termijn effect waar de markt heftig op reageerde. Ondertussen heeft Noorwegen haar productie weer opgeschroefd, maar de prijs blijft aan de hoge kant.

De sterk gestegen gasprijzen hebben de futures elektriciteitsprijzen omhoog gestuwd. Opvallend was dat de dagprijzen niet beïnvloed zijn door de onrust op de markt. De APX van de afgelopen twee weken noteert gemiddeld circa € 42,- per MWh. Fors lager dan de prijzen van 2020 t/m 2023.

De stijging op de termijnmarkten wordt mede veroorzaakt door de gestegen CO2. Waar de CO2 prijs lange tijd rond de twintig euro per ton noteerde staat deze nu op ruim € 27,- euro per ton. Dit maakt de productie van elektriciteit uit kolen fors duurder. Een gestegen CO2 prijs zorgt doorgaans voor de overstap naar de schonere gascentrales, maar met de hogere gasprijs is deze overstap minder interessant. CO2 vond haar weg omhoog omdat een no-deal Brexit minder waarschijnlijk is dan verwacht. Een deal Brexit voorkomt (waarschijnlijk) een overschot (geen dumping) aan CO2-rechten in de markt.