Marktupdate week 11 – 2018

Aardgas
De gasprijs voor Cal-19 sloot gisteren op 16,44 €ct/m3, een week op week daling van 1%. De TTF gasprijs voor CAL-19 beweegt zich nu vanaf eind januari tussen de 16 €ct/m3 en 16,5 €ct/m3.


Het koudefront van komend weekend zal de gasreserves opnieuw aanspreken en dat terwijl de voorraden al lager zijn dan gebruikelijk in deze periode. Hierdoor zal er in de zomer meer gas in de gasopslagen gepompt moeten worden waardoor deze zomer de vraag naar gas hoger zal zijn dan de laatste jaren gebruikelijk. Verder wordt er op www.energeia.nl melding gemaakt van een teruglopende gasproductie in Duitsland wat de gasprijs kan laten stijgen. Ook kunnen de oplopende spanningen tussen Rusland en Engeland van invloed zijn op de gasprijzen als Rusland besluit tegenmaatregelen te nemen op de aankondigde maatregelen tegen Rusland door England. Kortom genoeg factoren die een stijgende dan wel stabiele gasprijs ook in de komende warmere maanden kunnen steunen.


Of de olieprijs weer richting de $ 60 per vat zal bewegen lijkt vooral afhankelijk te zijn van de strategie van de OPEC. Met name de Verenigde Staten lijkt ervoor te zorgen dat de komende drie jaar de stijgende vraag naar olie meer dan nodig wordt gecompenseerd als gevolg van de stijgende schalie-olieproductie. Door de stijgende olieproductie van de Verenigde Staten neemt haar marktaandeel toe wat de OPEC er toe kan bewegen de verlenging van de beperking van de olieproductie te herzien. Ook zien wij dat de olieproductie in Libië weer aan het groeien is nu de onrust in het land lijkt te zijn geluwd. Deze factoren zouden een aanzet kunnen zijn van een verder dalende olieprijs. Vooralsnog kende de olieprijs een week op week stijging van 2,4% en sloot gisteren op $ 65,29 per vat (Brent olie, month-ahead).


De euro heeft zich afgelopen week nauwelijks bewogen en sloot gisteren op 1,2331 EUR/USD. Op dit moment zijn er geen aanwijzingen dat er op korte termijn een sterke koerswijziging zal aandienen.

Elektriciteit
De prijzen voor Endex Cal-19 daalden deze week niet volledig mee met de gasprijzen. De prijs voor Endex Cal-19 Baseload sloot op 38,56 €/MWh, een stijging van 0,4%. De prijs voor Endex Cal-19 Peakload daalde wel, zei het licht, naar 45,60 €/MWh, een daling van 0,2%.


De oorzaak dat de prijzen voor elektriciteit niet gelijk aan de gasprijzen daalden mag worden gezocht in de stijgend prijzen voor CO₂ emissierechten. Deze zorgen ervoor dat de prijzen voor elektriciteit niet optimaal konden profiteren van de dalende gas- en kolenprijzen


De kolenprijs is wederom gedaald en heeft gisteren de grens van $ 90 /ton doorbroken. De afnemende vraag in Azië is de voornaamste oorzaak van de huidige prijsdaling. Voor de lange termijn blijft de verwachting dat de vraag naar kolen zal blijven afnemen wat een verdere prijsdaling kan steunen. President Trump blijft verwoede pogingen doen de kolenindustrie in de Verenigde Staten te stimuleren. Het Amerikaanse ministerie van Energie heeft het plan opgevat om 175 miljoen dollar te investeren in kleine kolencentrales. De reden om te kiezen voor kleinere centrales ligt in het gegeven dat deze makkelijker kunnen bijspringen naast weersafhankelijke productie-centrales.


De prijs voor CO₂ emissierechten stijgt ongehinderd verder. Gisteren sloot de koers op 11,16 €/ton. Naast de vorige week vermelde angst voor stijgende prijzen waardoor partijen extra CO₂ emissierechten vastleggen zorgt de dalende kolenprijs voor een extra stimulans. Door de dalende kolenprijs wordt het interessant om energie op te wekken middels kolencentrales dit gaat gepaard met meer CO₂ uitstoot die afgedekt dient te worden met CO₂ emissierechten.