Energie – Marktupdate week 48 – 2020

De gasprijzen stegen deze week flink, waarbij de prijs voor het kalenderjaar 2021 een plus noteerde van bijna 5%. De stijging lijkt vooral het resultaat te zijn van een flink positief sentiment dat op de financiële en commoditymarkten regeert. Na maanden van onzekerheid wordt nieuws rondom het coronavaccin en de presidentsverkiezingen in de VS vertaalt in een rooskleuriger toekomstperspectief. De Dow Jones bereikte deze week voor het eerst een puntentotaal van boven de 30.000 punten en ook andere beurzen staan momenteel op recordhoogtes. Ook de olieprijs weet hiervan te profiteren. Week op week steeg de olieprijs (Brent, month-ahead) ruim 8% en staat met $47,80 /vat dicht bij de grens van $50. Wanneer de luchtvaartsector weer gaat aantrekken en de industrie haar productie opschroeft, zal de vraag naar olie flink toenemen.

Wel dringt de vraag zich op of dit zeer positieve sentiment gerechtvaardigd is. Het toekomstperspectief is verbeterd, maar de huidige situatie in Europa en de Verenigde Staten is nog zeer onstabiel. Het aantal coronabesmettingen stijgt nog steeds hard en het is nog onduidelijk wanneer coronamaatregelen kunnen worden versoepeld. Met de publicatie van de jaarcijfers in aantocht zal de financiële impact van het virus op de economie weer meer onder de aandacht komen en ook is de verwachting dat de echte gevolgen voor de economie pas deels komend jaar duidelijk worden. Het huidige positieve sentiment is dus broos en kan snel omslaan.

De elektriciteitsprijzen ondervonden deze week opwaartse druk van grondstofprijzen en de beperkte beschikbaarheid van duurzame energie. Naast een stevige prijsstijging van gas steeg de prijs voor kolen deze week met 13,5%. De aantrekkende olieprijs en de beperkte beschikbaarheid van kolen in Europa zette de prijs onder druk. Door het lage aanbod van windenergie was de afhankelijkheid van gas- en kolencentrales deze week ook nog eens groot. Dit vertaalde zich met name door in de spotmarkt van elektriciteit, waar de prijs de afgelopen dagen boven de €50 per MWh lag.

De prijs van CO2 emissierechten kende deze week een stijgend verloop en staat met €28,10 per ton 6,5% hoger dan vorige week. De naderende Brexit en het positieve marktsentiment drijven de prijs omhoog. Onzekerheid over de afloop van de Brexit-onderhandelingen is van invloed op de prijsontwikkeling van CO2 emissierechten. Komende maand zal uitwijzen of het Verenigd Koninkrijk tot een akkoord kan komen met de EU om een harde Brexit te voorkomen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *