Energie – Marktupdate week 44 – 2020

Na een periode van stijging daalden de gasprijzen deze week flink. De corona maatregelen in Nederland en omringende landen krijgen weer greep op de energieprijzen, wat ook tijdens de eerste corona golf het geval was. Doordat reisbewegingen in Frankrijk en Duitsland 1 a 2 maanden sterk worden ingeperkt en winkels sluiten zal de vraag naar energie afnemen. Dit vertaalt zich het meeste door in de olieprijs, die op het laagste niveau sinds mei van dit jaar staat. Met een prijs van $37,65 per vat (Brent, month-ahead) staat de prijs ook ruim onder de psychologische grens van $40 /vat. De mondiale groeiverwachtingen zijn door het oplaaien van het virus naar beneden bijgesteld.

Door het lage prijsniveau van CO2 emissierechten ondervinden gascentrales concurrentie van kolencentrales. In combinatie met een lage olieprijs zorgt dit voor een drukkend effect op de gasprijs. De zorgen om de gasaanvoer via de Nordstream 2 en de moeilijkheden met de productie van LNG zijn hiermee snel uit het zicht verdwenen.

De elektriciteitsprijzen profiteerden van de lagere prijzen voor grondstoffen en CO2 emissierechten. Over de gehele linie, baseload/peakload en korte/lange termijn, daalden de prijzen met 3% a 4%. Naast een daling in de productiekosten van elektriciteit ondervonden de elektriciteitsprijzen deze week ook flinke ondersteuning van windenergie. Dit vertaalde zich vooral door in de spotkoers, die ruim onder de €40 per MWh bleef.

Met een afnemende vraag en een toekomstperspectief dat erg onzeker is zullen de energieprijzen de komende periode de nodige neerwaartse druk ondervinden. Mogelijk dat een verkiezing van Joe Biden als president van de Verenigde Staten voor wat vertrouwen in de markt zal zorgen. Maar het zal nog zeker tot Q1 van 2021 duren voordat de impact van het coronavirus op de prijzen van de komende leveringsjaren vorm gaat krijgen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie