Energie – Marktupdate week 44 – 2019

Aardgas CAL-20 is deze week bijna vier procent gedaald. Vorige week zagen we ook al een flinke daling, namelijk bijna drie procent. Omdat kalenderjaar 2020 nog maar een kleine twee maanden van ons verwijderd is, hebben de weersverwachtingen impact op de jaarprijs van CAL-20. Het wordt de komende dagen weer wat warmer, aangevuld met wind en neerslag. Dit zijn allemaal vraagdrukkende factoren. De commerciële bergingen blijven vol en de LNG-aanvoer is hoog.

Maar ook werd de CAL-20 prijs (en verdere jaren) beïnvloed door de aankondiging van Denemarken om de aanleg van Nord Stream 2 toe te staan. Dit project brengt in de loop van volgend jaar extra Russisch gas naar Europa. De markt berekent meteen hoeveel extra gas naar Europa kan komen, en vanaf wanneer dat gebeurt. Dit wordt vervolgens ingeprijsd in de termijnproducten.

Elektriciteit CAL-20 is ook gedaald. Met een daling van twee procent is de daling – net als vorige week –  minder sterk dan de daling van aardgas CAL-20. Dit is logisch aangezien de prijs van aardgas en elektriciteit in Nederland behoorlijk correleren, maar er ook andere factoren zijn die voor opwaartse druk zorgen. Een voorbeeld van een zo’n factor is de CO2-prijs. Stijgende CO2-prijzen zorgen voor opwaartse druk.

De aanstaande Britse verkiezingen (12 december) zorgden dinsdag voor een opwaartse prijsdruk op de markt voor CO2-emissierechten. De kans op een no-deal-Brexit is in de ogen van de marktdeelnemers afgenomen. Door de hogere CO2-prijs wordt de Dark Spread nog minder interessant, waardoor de steenkoolprijzen nieuwe laagtes verkennen.

COBRAcable

Vanaf september 2019 is de zogenoemde ‘groene kabel’ tussen Nederland en Denemarken in gebruik genomen. De COBRAcable is een initiatief TenneT en de Deense elektriciteits- en gasnetbeheerder Energinet. Nederland kan via de kabel meer duurzame elektriciteit importeren, vooral wind uit Denemarken. Verder is de kabelverbinding zo ontworpen dat het in een later stadium mogelijk is om een windpark op zee aan te kunnen sluiten. Hierdoor draagt de kabel bij aan de verwezenlijking van een duurzaam internationaal energielandschap.