Energie – Marktupdate week 4 – 2021

De aardgasmarkt kende afgelopen week een vlak verloop met een kleine stijging als gevolg. De recente stijging op de energie- en financiële markten werd veroorzaakt door optimisme over een snelle opening van de economieën. Zowel het IMF als de Wereldbank waarschuwen voor dit optimisme aangezien de steunmaatregelen de werkelijke problemen niet oplossen. Deze boodschap lijkt langzaam door te dringen op de markten waardoor een verdere stijging voorlopig gestopt is.

Op de oliemarkt was deze positieve stemming duidelijk merkbaar. De verwachting is dat de vraag naar olie in 2021 gelijk zal herstellen, maar het zal nog even gaan duren voordat deze op het pré coronaniveau is; zeker vanuit de luchtvaart komt de vraag maar langzaam op gang. Aan de aanbodzijde heeft Saudi-Arabië de productie beperkt waardoor de prijzen konden stijgen, maar met name Rusland wil haar productie opvoeren. Het wordt komende periode een grote uitdaging voor de OPEC+ om één koers te varen waar alle leden zich in kunnen vinden. Deze koers zal de prijs van olie, en daarmee ook aardgas en elektriciteit, gaan bepalen.

In navolging van de gehele markt heeft ook elektriciteit een rustig beeld laten zien. De langetermijnprijs van elektriciteit wordt voor een groot deel bepaald door de prijs van aardgas plus de benodigde uitstootrechten. Beide commodities zijn de afgelopen periode gestegen maar kende afgelopen week een rustige verloop. Het optimisme over de economie heeft de CO2 prijs opgedreven maar nu er steeds meer zorgen over het verdere verloop heeft dit ook haar weerslag op de prijs van de uitstootrechten. Hiernaast start vandaag (29-1) weer Europese CO2 veilingen waardoor het werkelijke prijsniveau duidelijk zal worden.

Met een gemiddelde prijs van 54 €/MWh was elektriciteit relatief duur op de dagmarkt in januari. In de winterperiode zijn de prijzen altijd iets hoger dan in de lente/zomer maar in januari 2020 was het gemiddelde fors lager met 37,10 €/MWh. Lage temperaturen zorgen voor een hogere vraag en dit gecombineerd met storingen op de interconnectoren zorgt dit voor een relatief hoge prijs. Ook kost het uitstoten van 1 MWh CO2 ongeveer 7 euro meer dan een jaar terug. Dit zorgt dat elektriciteitsproductie uit gas en kolen duurder is dan vorig jaar.