Energie – Marktupdate week 33 – 2020

In tegenstelling tot vorige week is de marktprijs van aardgas met een enkele procent gedaald. De marktprijs voor CAL21 staat op 0,1240 €/m3. De voornaamste redenen van deze kleine daling zijn de gedaalde CO2 tarieven (EUA) en het einde van de hittegolf. Vorige week had het warme weer en het gebrek aan wind namelijk een prijs stuwend effect, maar met slechter weer op komst is dit effect te niet gedaan.

Interessanter om te vertellen zijn de ontwikkelingen in de oliesector. Het Internationaal Energieagentschap (IEA) schrijft namelijk dat de vraag naar ruwe olie sterker af gaat nemen dan verwacht, namelijk met 140.000 vaten per dag. Dit komt alsnog neer op 91,9 miljoen vaten per dag, een klein verschil. Deze verlaging moet dan ook vooral worden geïnterpreteerd als een teken dat groeicijfers lager zullen uitpakken dan vooraf aangenomen.

Zo loopt het herstel van de economie veel trager dan gehoopt en wordt de (financiële) schade van het corona virus steeds duidelijker. De NOS opende bijvoorbeeld vanochtend met de kop ‘’Catastrofale krimp van de Nederlandse economie: min van 8,5 procent’’. De economie is in het tweede kwartaal gekrompen met 8,5 procent in vergelijking met een kwartaal eerder. De krimp van de mondiale economie gaat zijn weerslag hebben op de oliesector.

De oliesector is namelijk nauw verbonden met het wegvervoer en de luchtvaart; zo is 57% van de vraag naar olie bestemd voor benzine, diesel en kerosine. Doordat er minder wordt en waarschijnlijk zal worden gevlogen, moet de oliesector hierop anticiperen.

Dit is zoal terug te zien in de investeringen. De investeringen in olieproductie zijn volgens het IEA afgenomen van $4.000 miljard naar $2.500 miljard in 2020. Gelieerd aan deze lagere investeringen is het verleggen van de investeringsstrategie naar hernieuwbare energie. Deze plannen richten zich vooral op de Europese Unie, waar de oliebedrijven onderdeel van de beleidsplannen op het gebied van klimaat en energie willen zijn. De oliebedrijven weten namelijk goed dat er in de toekomst weinig ruimte zal zijn voor de productie van olie.

De marktprijs van elektriciteit is deze week met drie procent gedaald. Dit zorgt ervoor dat de marktprijs voor CAL21 komt op 44,82 €/MWh voor PeakLoad. Wanneer we kijken naar de langere termijn dan zien we dat de jaren 2022, 2023 en 2024 tevens licht dalen.

De verklaring van deze daling is tevens te vinden in de gedaalde CO2 prijzen en de verwachting dat het de komende tijd meer en harder gaat waaien; waardoor elektriciteit goedkoper wordt. De prijs voor de CO2-emissierechten (EUA) daalde namelijk naar 25,97 €/ton; een riante daling vergeleken met de prijzen van half juli. Op 14 juli 2020 stond de prijs nog op bijna 30 €/ton.