Energie – Marktupdate week 33 – 2019De prijs voor aardgas heeft deze week de dalende trend vervolgt. Gezien de huidige ruime voorraden beweegt de markt zich rustig naar beneden. Voldoende aanbod uit Rusland en Noorwegen, gecombineerd met LNG uit Azië, zorgen voor een rustige marktsituatie. Het opwaartse risico komt uit een vertraagde aanleg van de Nord Stream 2, de gaspijpleiding van Rusland naar Duitsland. Het huidige prijsniveau zorgt ervoor dat de vraag naar gas, bijvoorbeeld voor de productie van elektriciteit toeneemt.

Mede door de gedaalde olie- en gasprijzen kende ook de futures elektriciteitsprijzen een verdere daling. Door de lagere gas en CO2 prijzen zijn de kosten van het produceren van elektriciteit omlaag gegaan. Dit effect werd nog eens versterkt doordat ook de euro in waarde toenam (tov van de Pond en Dollar).

De handelsoorlog tussen China en de VS heeft ook de afgelopen week het nieuws gedomineerd. Donald Trump gaf afgelopen week aan een tariefsverhoging uit te stellen, wat resulteerde in een opwaartse beweging van de olieprijs. Echter werd de koers omlaag gedrukt door slechte economische cijfers uit met name Duitsland en China. Dit aangevuld met een recordproductie van Amerikaanse olie resulteert in een lagere olieprijs. De huidige prijsdaling van olie is een doorn in het oog van de OPEC+Rusland. In het verleden is het met succes gelukt om de olieprijs op te drijven door de productie aan banden te leggen. Met de huidige productie van de VS heeft de OPEC weinig ruimte meer over. Immers een productieverlaging zorgt voor minder opbrengsten van de OPEC, terwijl de VS hier juist van profiteert.