Energie – Marktupdate week 26 – 2019

Opvallend aan bovenstaande grafiek is dat de CAL-producten gedurende het jaar steeds dichter bij elkaar zijn komen te liggen. De weergegeven CAL-producten kunnen vandaag voor vrijwel dezelfde tarieven worden gefixeerd. De spreiding ontstond in april 2018 en werd – onder andere – veroorzaakt door prijs stuwende korte termijn effecten. Hierdoor werd CAL-20 duurder ingeschat dan CAL-21 en was CAL-21 weer duurder dan CAL-22, etc. Nu convergeren de CAL-lijnen: CAL-20 en CAL-21 zijn voordeliger geworden door de ruime voorraden en de goede aanvoer van gas uit Rusland en Noorwegen en de vele scheepsladingen LNG. CAL-24 en CAL-23 zijn duurder geworden door de kolenexit die al flink gaande is.

Engie publiceerde gisteren cijfers waarin duidelijk te zien is dat steeds meer elektriciteit met aardgas wordt opgewekt in plaats van met kolen. Zo verbruikt de EU dit jaar meer gas dan in de vijf jaar hiervoor. Anderzijds worden er minder kolen verbruikt dan in de vijf jaar hiervoor. Deze verschuiving wordt gedeeltelijk veroorzaakt door het instrument ‘CO2-emissierechten’. CO2 (DEC-19) is steeds kostbaarder aan het worden. Het nieuwe stabiele niveau lijkt op € 27,- per ton te liggen. Tot voor kort werd rond de € 25,- stabiliteit werd gevonden. Overigens is die stabiliteit ook relatief. Deze week is een Europese veiling van CO2-emissierechten geschrapt omdat de tot stand gekomen prijs niet hoog genoeg was. De geschrapte veiling zorgde voor schaarste, waardoor de marktprijs daarna toenam (week op week stijging CO2 DEC-20 ruim zes procent).

Deze toename in de tarieven voor CO2 zien we duidelijk terug in de tarieven voor elektriciteit. Bij CAL-20 zien we een sterke week op week stijging van bijna vijf procent. Analisten voorspellen dat er in Q3 nog enig neerwaarts potentieel is. Hierna is de inschatting dat de meer opwaarts potentieel is dan neerwaarts.

De olieprijs ervaart een opwaartse trend. De druk groeide na berichten over een daling van de Amerikaanse voorraden van de belangrijkste grondstof ter wereld. Ook de spanningen tussen Iran en de VS zetten opwaartse druk op het tarief. Gisteren was er wat neerwaartse pressie, als gevolg van uitspraken van Trump. Voorafgaand aan de G20-top waarschuwde hij voor additionele heffingen op import uit China. Zaterdag spreekt Trump met zijn Chinese collega Xi Jinping over het handelsconflict.