Energie – Marktupdate week 24 – 2019

De olieprijs schoot gisterochtend omhoog na het nieuws over aanvallen op tankerschepen in de Golf van Oman. De prijs voor een vat Brent-olie steeg ’s morgens viereneenhalf procent. Na deze extreme stijging in de ochtend keerde ’s middags de rust iets terug. De beurzen sloten met een plus van bijna drie procent. De olieprijs ging de laatste weken juist hard omlaag vanwege zorgen over de afnemende vraag.

De abrupt stijgende olieprijs nam de prijs voor aardgas op sleeptouw. Na een sterke stijging in de ochtend sloot CAL-20 gas (lange termijn product) ruim een procent hoger. Sowieso is het een volatiele week. Aan het begin van de week steeg de CAL-20 gas viereneenhalf procent in drie dagen. Hierboven treft u een grafiek van het koersverloop van de afgelopen twee weken. Zonder de aanvallen de op tankerschepen zou CAL-20 gas een volatiele maar vlakke week hebben meegemaakt.

Ook het CAL-20 E-Baseload product steeg in navolging van de gasprijzen door de aanvallen op tankerschepen. Na een sterke stijging in de ochtend, sloot CAL-20 E-Baseload (lange termijn product) ook ruim een procent hoger. Hieronder treft u een grafiek van het koersverloop van de afgelopen twee weken.

De drijvende krachten komen van de markten voor aardgas, CO2 en steenkool. Waarbij aardgas en steenkool begin deze week een aantal dagen stegen (bij steenkool tegenwoordig zeker geen alledaags verschijnsel). Deze trend zien we ook terug bij CAL-20 elektra aan het beging van de week. Bij de CO2-emissierechten hangt de ‘no deal-Brexit’ weer boven de markt. Brexiteer Boris Johnson gooit hoge ogen. Wanneer de Britten zonder scheidingsovereenkomst uit de Europese Unie stappen, komt een surplus aan Britse emissierechten op de markt dat de prijs mogelijk met een paar euro’s zal drukken. Dit bracht de CO2-prijs (Dec-19) onder de € 25,- per ton. Gezamenlijk lijken aardgas, CO2 en steenkool een zijwaartse koers te bewerkstelligen. De handelsvolumes liggen wat lager dan eerder, wat gebruikelijk is in de zomer.