Energie – Marktupdate week 19 – 2020

De gasprijzen stegen deze week licht. Nadat eind vorig week de historisch bodem op € 0,1162 per m3 werd aangetikt kroop de CAL-21 gasprijs gisteren weer net boven de € 0,12 per m3. Aan de onderkant lijkt er met de huidige marktontwikkelingen weinig ruimte om verder te dalen. Korte termijnfactoren zorgen er zelfs voor dat de CAL-21 prijs wat opwaartse druk ondervindt. Zo komt er voor de maand mei een frisse week aan waarbij de nachttemperatuur naar het vriespunt zou kunnen dalen. Dit heeft invloed hebben op de spotprijs van gas en daarmee ook op het CAL-21 tarief. De langere termijnprijzen reageren niet op deze invloeden en wisten deze week nog een min te noteren.

De olieprijs (Brent, month-ahead) steeg deze week boven de $30 per vat nadat deze vorige week onder de $25 per vat was gedaald. De situatie blijft volatiel maar er zijn signalen van licht herstel. Het brandstofverbruik in de VS is toegenomen en analisten zagen dat Saudi-Arabië haar olie hoger afprijst, wat erop duidt dat dit land verwacht dat de olieprijs gaat stijgen.

De elektriciteitsprijzen bewogen deze week zijwaarts. Zowel de grondstofprijzen voor de productie van elektriciteit (gas en kolen) als de prijs voor CO2 emissierechten lieten deze week weinig beweging zien. Daarbij bleef ook de vraag naar elektriciteit ongewijzigd. De komende weken zal het elektriciteitsverbruik met de versoepeling van de Corona maatregelen weer langzaam toenemen. Omdat dit gepaard gaat met een toename van de vraag naar grondstoffen, is het aannemelijk dat de prijzen dan zullen gaan stijgen.

De afgelopen maand was er een overvloed aan zon- (eerste helft april) en windenergie (tweede helft april). Met uitzondering van aankomend weekend zijn de verwachtingen voor de komende periode dat het aandeel zon/wind sterk zal afnemen, zeker in vergelijking met vorige maand. Ook deze ontwikkeling zorgt voor een toename van de vraag naar elektriciteit uit gas- en kolencentrales.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *