Energie – Marktupdate week 17 – 2020

Het grote nieuws deze week kwam uit de hoek van de oliemarkt. De prijs voor een vat West Texas Intermediate (WTI) olie daalde tot 37 dollar negatief. Veel media brachten dit als groot nieuws zoals bijvoorbeeld de NOS(link). In werkelijkheid is de situatie iets genuanceerder. Afgelopen dinsdag was de laatste handelsdag voor het contract van mei. Door de economische omstandigheden, gecombineerd met overvolle voorraden, kon en wilde bijna niemand deze olie afnemen. Zodoende is de prijs voor een korte periode en met een gering volume negatief geweest. Het WTI contract voor juni staat “gewoon” nog op +/- 18 dollar.

Vorige week stond in de marktupdate een historisch akkoord van de OPEC, gesteund door Rusland, Mexico en de VS. In dit breed gedragen akkoord werd een productie verlaging gepresenteerd. Een week na dit akkoord kan er worden geconcludeerd dat de afgesproken verlagingen niet het gewenste effect hebben gehad. De vraaguitval naar aanleiding van de huidige economische situatie is vele malen sterker dan de effecten van deze verlaging.

Net als op de oliemarkt zitten ook de aardgasvoorraden overvol. De huidige warme periode en vraaguitval als gevolg van de Corona maatregelen zorgen voor een zeer lage aardgasvraag. Dit heeft als gevolg dat de spotprijzen voor aardgas een historisch dieptepunt benaderen van rond de 6 euro/MWh. Dit, gecombineerd met de economische langere termijn verwachting, zorgt ervoor dat de future aardgasmarkt voor 2021 t/m 2024 met ongeveer 3% daalde ten opzichte van vorige week.

Waar negatieve olieprijzen uitzonderlijk zijn wordt dit op de day ahead stroommarkt steeds gebruikelijker. Een zeer lage vraag naar stroom gecombineerd met veel duurzame productie heeft op Tweede Paasdag tussen 13:00 en 15:00 uur gezorgd voor stroomprijzen die opliepen tot bijna 80 euro/MWh negatief. Op weekend- en feestdagen beginnen negatieve stroomprijzen gebruikelijk te worden, maar afgelopen week (21-4) waren ook op een werkdag negatieve stroomprijzen van toepassing. Een belangrijk verschil echter tussen olie of aardgas en elektriciteit is dat je het laatste slecht kan opslaan waardoor deze prijs zich veel meer volatiel zal gedragen.

De futuresmarkt voor elektriciteit daalde als gevolg van de lagere olie-, gas- en kolenprijzen. De prijs voor het uitstoten van CO2 steeg als gevolg van het uit de markt halen van uitstootrechten. Dit heeft er dan ook voor gezorgd dat de daling van de future elektriciteitsprijzen beperkt is gebleven.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *