Energie – Marktupdate week 14 – 2020

De tarieven zijn licht gedaald ten opzichte van vorige week. Het tarief voor CAL-21 is gedaald met 0,4 procent. Vanwege deze daling staat het tarief op € 12,07 per m3 voor CAL-21. Het is lastig in te schatten of het tarief verder zal dalen of juist een opwaartse beweging gaat maken. De argumenten voor een verdere daling zijn de volle gasreserves als gevolg van (weer) een zachte winter en voldoende aanbod van zowel Russisch/Noors gas als de aanvoer van voldoende vloeibaar gas (LNG).

Een argument waarom de tarieven voor aardgas gaan stijgen komt door een tweet van de Amerikaanse president Donald Trump. De Amerikaanse president liet donderdag via een tweet weten dat hij contact heeft gehad met de kroonprins van Saudi Arabië over de olie productie. Sinds drie weken zit Saudi Arabië in een prijzenoorlog met Rusland over olie. Na een conflict tussen deze twee olie producerende landen heeft Saudi Arabië de olieproductie opgeschaald. Dit had als gevolg dat de prijs van een vat Brent-olie daalde van 70 dollar per vat naar 25 en trof de hele wereld, inclusief de grootste olieproducent; De Verenigde Staten.

De prijzenoorlog lijkt (voorlopig) dus voorbij en kan invloed hebben op de tarieven voor aardgas. De Amerikaanse President beweert in zijn tweet dat de leden van OPEC en Rusland (samen OPEC+) hun olieproductie reduceren met tien miljoen vaten per dag. Hierop reageerde de oliemarkt door te stijgen naar 30 dollar voor een vat Brent-olie.

Deze plannen worden bevestigd door bronnen van persbureau Reuters zo meldt NOS.nl. Volgende week staat namelijk een overleg gepland tussen OPEC en Rusland en te verwachten is dat dit thema een onderwerp zal zijn.

Het CAL-21 tarief is met 0,7 procent gedaald ten opzichte van vorige week. Het tarief CAL-21 PeakLoad tarief is € 42,28 per MWh. Opvallend is dat de tarieven voor de jaren hierna minimaal stijgen. De kalender producten stijgen namelijk met minimale procenten ten opzichte van CAL-21.

De uitkomst van de vergadering van komende week zal van invloed zijn op de tarieven van elektriciteit. De tarieven van elektriciteit gaan namelijk hand in hand met de combinatie aardgas en olie. De tarieven van elektriciteit zullen stijgen zodra olie en aardgas dat ook doen.

De onzekere tijden voor olie, elektriciteit en aardgas maken in deze twee alinea’s plaats voor iets positiefs. Het aantal CO2-uitstootrechten is in Nederland namelijk gedaald met vier procent. Om CO2 te mogen uitstoten dienen deze rechten te worden gekocht binnen het Europese handelssysteem EU ETS. Deze daling betekent dat de Nederlandse CO2 uitstoot daalde van 87,4 megaton in 2018 naar 83,8 megaton in 2019. Ter vergelijking: de Duitse uitstoot daalde van 422,3 megaton naar 362,6 megaton; een daling van 14 procent.

Deze geregistreerde uitstoot reductie van Nederland, gecombineerd met de verbeterde luchtkwaliteit, is positief te noemen. De schonere lucht is uiteraard tijdelijk en zal na de Corona maatregelen weer vuiler worden. De NOS.nl laat in dit artikel mooi de verschillen zien tussen de periode februari 2019 en maart 2020.