Energie – Marktupdate week 51 – 2019

Gas

In tegenstelling tot de voorgaande weken stijgt de CAL-20 met twee procent. Een verklaring van de stijging is te vinden in de langlopende onderhandelingen tussen Oekraïne en Rusland. De landen hebben nog geen akkoord bereikt om tot een contactverlening te komen. De Europese Commissie onderhandelt met de twee landen om tot de juiste condities te komen.

Het is waarschijnlijk dat er een akkoord gaat komen. Dit vertrouwen is afgelopen week uitgesproken door de Russische president Vladimir Poetin. De president is van plan om de gasroute die door Oekraïne loopt in de toekomst ook gewoon te gebruiken.

Olie

Brent olie heeft een lichte prijsstijging ingezet. De oorzaak van deze stijging ligt in het besluit van OPEC. OPEC heeft vorige week besloten om minder olie te produceren zodat de prijs niet zou dalen. De vrees van een dalende olieprijs komt doordat de Verenigde Staten structureel schalie-olie blijven produceren en zich niets aantrekt van OPEC.    

Elektriciteit

Elektriciteit stijgt met één procent. Echter is elektriciteit al weken aan de lage kant qua prijs en de verwachting is dat dit nog zo zal blijven.