Marktupdate week 42 – 2018

Het was een relatief rustige week op de energiemarkten. Elektriciteit (CAL-21 PeakLoad) is de grootste daler met een week op week daling van bijna anderhalf procent. Gas (TTF CAL-19) is de grootste stijger met een stijging van bijna een procent.

De elektriciteitsprijzen volgen de markten van kolen, CO2 en gas. Een combinatie van lagere kosten voor Kolen, lagere kosten voor CO2 en hogere kosten voor Gas resulteert in een nagenoeg vlak verloop voor Elektra BaseLoad (CAL-19;20;21;22).

Kolen: Net als de olieprijs is ook de steenkoolprijs (apr-19) sinds de derde week van deze maand dalende, maar inmiddels is er sprake van enige stabilisatie. Door het milde weer is de vraag op dit moment relatief laag.

CO2: “Het casinoproduct van de week.” Zo worden CO2-emissierechten genoemd door een analist in een gesprek met Energeia. Uit de week op week daling van ruim een half procent (dec18) is dit niet af te leiden. Echter verwacht de analist een volatiele prijs door het nieuws dat het Verenigd Koninkrijk het EU ETS zou verlaten als er geen akkoord komt over de Brexit. De rechten van het Verenigd Koninkrijk zouden dan weer op de markt komen.

Gas: Er komen deze dagen flink wat scheepsladingen de Europese havens binnen. Reden: Door sterke prijsdalingen op de Aziatische markt zetten LNG schepen vorige week koers naar Noordwest Europa. Als gevolg zien we dat met name de spot- en maandcontracten voor aardgas in waarde dalen. In de termijncontracten zien we deze daling (nog) niet terug.

Vorige week communiceerden we dat er door een lage vraag en goed aanbod ruimte was om de gasreserves aan te vullen. Dit was ook nodig aangezien de reserves nog niet op het gewenste niveau waren. Ondertussen is de schatting dat de vullingsgraad van de gasbergingen net iets boven het niveau van 2017 staat. Er is nog enigszins ruimte om het vijf jaar gemiddelde te evenaren. Het speelveld is onveranderd: Er is een gezonde gastoevoer uit Noord-Europa en door de relatief warme nazomer kan er flink geïnjecteerd worden in de Europese gasbergingen.

De olieprijs, die vorige week een smak maakte, kroop begin deze week langzaam weer iets omhoog. Volgens analisten is correctie omhoog een gevolg van het dreigement van Saoedi-Arabië dat het zou terugslaan met economische sancties indien het land gestraft wordt voor de verdwijning van de journalist Jamal Khashoggi. Kennelijk zijn de gemoederen iets gesust, de week op week trend van olie is namelijk dalend (-1.2%).